طرح بازاریابی

طرح بازاریابی (Marketing plan) گزارشی فراگیر و دقیق است که استراتژی بازاریابی کسب‌وکار را برای یک بازه زمانی مشخص تدوین می‌نماید. در یک طرح بازاریابی اهدف بازاریابی و شیوه‌های دستیابی به این اهداف در بازه زمانی معین، نشان داده می‌شود. بازه زمانی می‌تواند ماهانه، فصلی یا سالانه باشد. مهم این است که در نگارش چنین طرحی از رویکردی جزئی‌نگر استفاده می‌شود. به این معنا که به صورت دقیق و گام‌به‌گام به تشریح اهداف و روش رسیدن به آن پرداخته می‌شود. به‌طور کلی باید گفت طرح بازاریابی زیرمجموعه‌ای از طرح کسب‌وکار است. در این طرح هدف صرفاً تمرکز بر بازاریابی و مدیریت بازار محصول/خدمت است.

شروع فعالیت‌های تولیدی و سرمایه‌گذاری همیشه با مطالعه و برنامه‌ریزی علمی همراه است. در شرکت‌های بزرگ قبل از شروع عملیات تولید، گروه تحقیقات بازاریابی برای امکان سنجی در مورد مقبولیت کالا و نیاز بازار فعالیت‌های خود را آغاز می‌کند. همچنین در شرایطی که کالاهای تولید شده، فروش نمی‌روند و یا در رقابت با کالاهای مشابه، از بازار مناسبی برخوردار نیستند لازم است تا گروه تحقیقات و بازاریابی وارد عمل شده و برنامه‌ریزی‌ها و مطالعات لازم را برای دستیابی به اطلاعاتی در مورد موقعیت بازار و کالا انجام دهد. تمامی فعالیت‌های گروهی و انفرادی برای بازاریابی یک کالا باید حساب شده و در قالبهای مشخصی تدوین شود. فعالیت‌های بدون مطالعه و برنامه‌ریزی باید حذف شود. برای این منظور در بازاریابی هر کالا باید برنامه مربوط به آن کالا را با دقت و مطالعه فراوان تهیه کرد. سپس در اختیار مدیران گذاشت تا تصمیم گیری‌های لازم را بر اساس آن انجام دهند.

تعریف طرح بازاریابی

اصطلاح طرح بازاریابی برای تشریح روشهای به کارگیری منابع بازاریابی برای رسیدن به اهداف بازاریابی به کار می‌رود. تقسیم بندی بازار، شناخت جایگاه بازار، پیش‌بینی اندازه بازار و برنامه‌ریزی سهم عملی بازار در مفهوم طرح بازاریابی جای می‌گیرند.

طرح یا برنامه بازاریابی (Marketing Plan) یک برنامه جامع جهت تحقق اهداف بازاریابی، که شامل اهداف بلندمدت و میان مدت در زمان در نظر گرفته شده در آن است؛ که به نحوه پیاده سازی و اجرای استراتژی‌های بازاریابی شرکت کمک می‌کند.

طرح بازاریابی  برای مدت‌ها برنامه‌ای برای توجیه پیش‌بینی ابعاد فنی و اقتصادی آتی یک پروژه بود. در صورتیکه اطلاعات آن دقیق و منطقی بیان میگشت. آنگاه سازمان‌ها و یا افراد سرمایه گذار را متقاعد به سرمایه گذاری می‌نمود. یک طرح کسب ‌و کار نوشته‌ای توصیفی و جامع در مورد کسب‌ و کار یک موسسه است. این طرح حاوی گزارشی دقیق در خصوص تولیدات یا خدمات شرکت، روش‌های تولید، بازار و مشتریان، راهبرد بازاریابی، منابع انسانی، تشکیلات، نیاز به زیرساخت‌ها و تأمین نیازهای مالی، منابع تأمین مالی و نحوه استفاده از آنها می‌باشد. طرح کسب‌وکار مفهوم مهمی است که در موفقیت مؤسسات اقتصادی بنگاه‌ها تأثیر بسزایی دارد. این طرح هم در کسب‌وکارها و صنایع کاملاً جدید در حال شکل‌گیری و هم در کسب‌وکارها وصنایع قدیم و در حال فعالیت شامل می‌شود.

دانلود نمونه طرح بازاریابی

طرح بازاریابی یکی از بخشهای مهم طرح کسب‌وکار به شمار می‌آید. از این رو فرایند برنامه‌ریزی بازاریابی بخش مهمی از فرایند برنامه‌ریزی و بودجه‌بندی سازمان‌ها تلقی می‌شود. طرح بازاریابی اهداف بازاریابی را تعیین می‌کند و راهبردهای دستیابی به آنها را پیشنهاد می‌دهد. نباید فراموش کرد که این طرح تمام اهداف و راهبردهای سازمان را دربر نمی‌گیرد.

نظر به اهمیت طرح بازاریابی برای سازمان‌ها و شرکت‌ها یک نمونه طرح بازاریابی آماده برای دانلود ارائه شده است. پژوهشگران محمد کیهانی، زهرا بهروز آذر و مجید رسولی برای پروژه پایان ترم درس طراحی و تدوین برنامه کسب‌وکار خود یک نمونه طرح کسب‌وکار یا Business Plan نوشته‌اند و آنرا روی وب قرار داده‌اند. این نمونه از معدود نمونه‌های طرح کسب‌وکار به فارسی است که در دسترس همگان قرار دارد و بسیار مفید و کاربردی است.

دانلود نمونه طرح بازاریابی

مزایای طرح بازاریابی

طرح بازاریابی مزیت‌های قابل توجهی برای سازمان‌ها و شرکت‌ها ایجاد خواهد کرد. برخی از این مزایا عبارتند از:

  • استفاده بهتر از منابع شرکت
  • شناخت فرصته‌ای بازاریابی
  • تقویت روحیه جمعی
  • تثبیت هویت سازمانی
  • کمک به سازمان در دستیابی به اهداف

چارچوب کلی نوشتن یک طرح بازاریابی از ساختار زیر تبعیت می‌کند. محتوای آن نیز بر اساس برآوردها و مطالعات انجام شده تغییر خواهد کرد. پس از آن خلاصه مدیریتی طرح بازاریابی تهیه می‌شود. این بخش شامل اطلاعاتی جامع و سطح بالا از برنامه بازاریابی است که در اختیار مدیران قرار می‌گیرد. آنها را به مطالعه جزییات طرح راغب می‌سازد. از آنجاکه غالب مدیران همواره دچار کمبود وقت هستند، طرح بازاریابی را با عجله و نگاهی گذرا بررسی می‌کنند. در نتیجه ممکن است پیام و منظور اصلی طرح را به روشنی درک نکنند. ازاین رو لازم است چکیده کاملی از طرح را در یک و حداکثر دو صفحه تهیه شود. در چند خط پایانی نیز اطلاعات مربوط به مسائل مالی مورد نیاز ذکر شود. این خلاصه به عنوان یک ابزار ارتباطی برای کارمندان و مشتریان بالقوه که می‌خواهند از ذهنیات و اندیشه ما آگاه شوند از اهمیت زیادی برخوردار است.

مراحل اجرا و پیاده‌سازی

مراحل آماده‌سازی طرح بازاریابی در شکل زیر نشان داده شده است. گام نخست برای طرح‌ریزی برنامه بازاریابی تعیین اهداف شرکت است. باید از پیش اهداف و استراتژی‌های شرکت تعیین شده باشد. این اهداف و استراتژی‌ها توسط مدیران عالی شرکت تعیین خواهند شد.

مراحل نوشتن طرح بازاریابی

مراحل نوشتن طرح بازاریابی

تحقیقات بازاریابی : تحقیقات بازاریابی یا Marketing Research اصطلاحی است که به روند گردآوری اطلاعات در مورد مخاطبان هدف و بازار هدف اشاره دارد.

تحلیل موقعیت: تحلیل شرکت، تحلیل مشتری، تحلیل رقبا، تحلیل همکاران، تحلیل محیط و تحلیل سوات SWOT از جمله تحلیل‌هایی است که در این بخش باید صورت پذیرند.

تعیین اهداف بازاریابی : پس از تحقیقات بازاریابی و تحلیل موقعیت باید هدف‌گزاری مناسبی برای فعالیت‌های بازاریابی انجام شود.

استراتژی بازاریابی : استراتژی بازاریابی عبارت است از روش رسیدن به هدف بازاریابی. استراتژی روش انتخاب شده برای دستیابی به هدفی مشخص و ابزار رسیدن به این هدف را در چارچوب زمانی تشریح می‌کند.

تاکتیک‌های بازاریابی : تاکتیک‌های بازاریابی تبدیل استراتژی به برنامه‌های کار است. هر برنامه کاری شامل جایگاه فعلی شرکت، اهداف و فعالیت‌های شرکت، مسؤلیتها، زمان شروع و پایان کار و هزینه‌ها می‌شود.

اجرا، کنترل و ارزیابی طرح بازاریابی : پس از تدوین برنامه بازاریابی باید برنامه مذکور اجرا شود. سپس نتایج به دست آمده به منظور ارزیابی اقدامات انجام شده با اهداف مقایسه شوند. پس از مقایسه نتایج با اهداف از پیش تعیین شده است که می‌توان در اهداف شرکت بازنگری کرد.

خلاصه و جمع‌بندی

شیوه نگارش طرح بازاریابی و طرح کسب‌وکار تجاری در کسب‌وکارهای جدید و درحال شکل‌گیری با کسب‌وکار‌ها و صنایع قدیم و درحال فعالیت متفاوت است. در یک کسب‌وکار جدید، طرح کسب‌وکار  یک نقشه و الگوی مناسب برای انجام مطالعات و بررسی جامع قبل از شروع فعالیت و به حداقل رسانیدن این مخاطرات و آسیب‌های کارآفرینی و ایجاد هر نوع کسب‌ و کار جدید می‌باشد. شما می‌توانید چشم‌انداز مالی کسب‌ و کار خود را ترسیم کنید و سرمایه لازم برای راه‌اندازی آن را محاسبه کنید. همچنین اگر سرمایه لازم برای راه‌اندازی کسب‌ و کار جدید را نداشته باشید، می‌توانید ایده‌های ارزشمند خودتان را بر روی کاغذ نوشته و آن را در قالب یک برنامه کسب‌وکارمنسجم به سرمایه‌گذاران ارائه دهید.

در کسب‌وکار‌ها و صنایع قدیم و درحال فعالیت، برنامه کسب‌وکاربه عنوان ابزاری برای پیش‌بینی و مدیریت بهتر کسب‌ و کارهای موجود و یا جدید می‌باشد. این کار از طریق توجه به اولویت‌ها، نظارت و ارزیابی پیشرفت کار و کمک به دستیابی اهداف از پیش تعیین شده صورت می‌گیرد. اینچنین طرحی، کارآفرینان را قادر می‌سازد تا در مراحل مختلف کسب‌ و کار آمادگی‌های لازم را برای پیشبرد برنامه‌ها به دست آورند. مدل کسب‌وکار شما در دو، یا پنج یا ده سال آینده چه خواهد بود؟ آیا شما تحلیل مناسبی از وضعیت خود در صنعتی که در ان مشغول هستید دارید؟ آیا می‌خواهید با برنامه مناسب وارد یک حوزه جدید از صنعت شوید؟ به هر حال برای پاسخ به این سؤالات باید طرح کسب‌وکار خود را تدوین نمایید.

منبع: کتاب طرح بازاریابی نوشته فرانک فیور ترجمه نیره مصلحی

ادبیات پژوهش طرح بازاریابی

فصل دو شامل ادبیات پژوهش و مبانی نظری طرح بازاریابی و طرح کسب‌وکار به صورت فایل ورد همراه با منابع فارسی و لاتین

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله