تئوری ابهام مکس بلک

تئوری ابهام مکس بلک یک زمینه پژوهشی مهم در منطق فلسفی است که منطق کلاسیک را به چالش می‌کشد. این نظریه توسط مکس بلک معرفی گردید و اگر چه خیلی دیر اما در نهایت زمینه‌ساز منطق فازی در عرصه علم گردید.

در سال ۱۹۷۳ ماکس بلک فیلسوف کوانتوم مقاله‌ای راجع به آنالیز منطق به نام Vagueness یا «ابهام» را منتشر کرد. البته جهان علم و فلسفه مقاله بلک را نادیده گرفت، اگر این چنین نمی‌شد ما هم اکنون باید منطق گنگ را به جای منطق فازی مورد بررسی قرار می‌دادیم. مکس بلک عبارت «مبهم» را به این دلیل استفاده کرد که برتراند راسل و دیگر منطق دانان آن را برای چیزی که ما اکنون آن را «فازی» می‌نامیم، استفاده کرده بودند. نظریه بلک مورد قبول واقع نشد و در مجله‌ای اختصاصی که تنها گروه اندکی آن را مطالعه می‌کردند در سکوت به فراموشی سپرده شد.

ماکس بلک که در سال ۱۹۰۹ در شهر باکو در کناره دریای خزر به دنیا آمده بود، در سال ۱۹۸۹ در گذشت. پس از ماکس بلک، لطف علی عسگرزاده با یک تغییر جدید راه تازه‌ای را برای قبولاندن این ایده باز کرد. در سال ۱۹۶۵ لطفی زاده مقاله‌ای تحت عنوان «مجموعه‌های فازی» منتشر ساخت. در این مقاله او از منطق چندارزشی لوکاسیه ویچ برای مجموعه‌ها استفاده کرد. او نام فازی را برای این مجموعه‌ها در نظر گرفت تا مفهوم فازی را از منطق دودویی دور سازد.

دانلود اصل مقاله تئوری ابهام مکس بلک

اصول اولیه و شالوده فکری منطق فازی در نظریه ابهام بیان شده است. در این نظریه فرضیه زیربنایی منطق دوارزشی ارسطویی زیر سوال رفته است. در مقابل از دیدگاه چندارزشی استفاده شده است که از حالت صفر و یک خارج می‌باشد. کوشش اصلی این است که به جای کمی کردن مفاهیم با مقادیر عددی قطعی از بازه‌ای از مقادیر استفاده شود.

مقاله ابهام در منطق فازی یک مقاله زیربنایی محسوب می‌شود. از این رو بسیاری از دانشجویان و پژوهشگران مایل هستند با این مفاهیم آشنا شوند. برای فهم بهتر نظریه ابهام چه منبعی بهتر از مقاله‌ای که توسط خود مکس بلک توشته شده است. اصل مقاله مکس بلک را برای راه جویان دانش تهیه کردم.

دانلود مقاله تئوری ابهام مکس بلک

منبع: حبیبی، آرش؛ آفریدی، صنم. (۱۴۰۱). تصمیم‌گیری چندشاخصه، تهران: انتشارات نارون.

5 2 رای ها
امتیازدهی به مقاله